Google Analytics Koppelen Aan WordPress

Google analytics koppelen
Gepubliceerd: 23 juni 2022
Bijgewerkt: 24 juni, 2022

Google Analytics koppelen aan WordPress? Nu dat je een eigen WordPress website gemaakt hebt. Wil je als webmaster graag weten wat er afspeelt op je website. Door Google Analytics te koppelen aan je WordPress website, krijg je statistieken te zien over je bezoekers. Hierdoor krijg je betere inzichten welke pagina's er het meest worden bekeken, maar ook welke pagina's jou bezoekers het meest interessant vinden op je website. Het voordeel hiervan is dat je uit deze statistieken conclusies kunt trekken waar je de bezoekers naar je website moet sturen.

Bovendien krijg je ook statistieken over pagina's die minder goed presteren. Google Analytics geeft aan welke pagina's het minst worden bekeken. Maar ook waar bezoekers je website verlaten. Door gebruik te maken van deze data. Kun je wijzigingen aanbrengen op je website. Waardoor bezoekers langer op je website blijven. Of wellicht een betere conversie met zich mee brengt.

In deze handleiding gaan we stap voor stap Google Analytics koppelen aan onze WordPress website. Aan het eind van het artikel behandel ik een paar algemene vragen, die wellicht onduidelijk zijn voor beginners.

Tip: Optimaliseer de snelheid van je WordPress website met WP Rocket

Google Analytics Account - Registreren en Property Aanmaken

Voordat we Google Analytics kunnen koppelen aan onze WordPress website. Hebben we eerst een account nodig bij Google Analytics. Google Analytics is een Gratis Tool, die voor iedere webmaster te gebruiken is.

Account aanmaken Google Analytics (Nieuw Tablad)

Google analytics property aanmaken
Nieuwe uiterlijk Google Analytics 2020.

Nadat je bent geregistreerd bij Google Analytics. Moeten we een nieuwe property aanmaken. Je kunt met een gratis account tot wel 50 websites analyseren.

Selecteer uit de meet keuze "Web". We willen namelijk de bezoekers op onze website meten.

Google analytics web meten

Vervolgens gaan we een property maken. Bekijk de onderstaande afbeelding als voorbeeld. Wanneer je website gebruik maakt van een SSL-certificaat. Dan moet je bij je website URL https selecteren. Selecteer vervolgens de Branchecategorie waar je website in plaatsvind. Als de branche er niet tussen staan, selecteer dan overig.

Google analytics koppelen met wordpress

Klik vervolgens op maken.

Google Analytics Tracking Code Toevoegen aan WordPress website

Nu dat we onze property hebben aangemaakt. Moeten we de tracking code van Google Analytics aan onze website koppelen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt de tracking code handmatig in de "Head" gedeelte van je website toevoegen. Of je kunt ervoor kiezen om een WordPress plugin te gebruiken.

Beide mogelijkheden gaan we behandelen. Voor beginners zonder enige voorkennis, raad ik toch aan om een plugin te gebruiken. Wanneer je een plugin gebruikt, hoef je zelf niet met de code te stoeien. Zo verklein je het risico dat je website crasht, mocht er iets mis gaan.

Google Analytics Handmatig Koppelen Zonder Plugin

Wanneer je enige kennis hebt met programmeren, dan kun je de trackings code handmatig toevoegen in de "Head" of "Footer" gedeelte van je website. De trackings code van Google Analytics is geschreven in JavaScript. Het voordeel hiervan is dat je geen Google Analytics plugin nodig hebt om de koppeling te realiseren.

Kopieer de tracking code vanuit het Google Analyics Dashboard. Deze ziet er als volgt uit

Google analytics handmatig installeren
Let op dat je niet de code gebruikt uit deze afbeelding. De tracking code van jouw website bevat een ander ID

Meld je vervolgens aan als admin op je WordPress website. Wanneer je in het dashboard bent aangekomen, navigeer dan naar "Weergave" en klik op "Thema editor"

Selecteer vervolgens aan rechter kant het thema dat je momenteel gebruikt. Hier zal de code in worden geplaatst. Wanneer je het juiste thema hebt geselecteerd, navigeer dan naar "Header.php" en plak de trackings code plak boven het einde van de </head> Tag. Bekijk onderstaande afbeelding als voorbeeld.

Google analytics code handmatig toevoegen aan header.php
Google Analytics tracking code in het "Head" gedeelte plaatsen voor einde </html> Tag.

Klik vervolgens op "Bestand bijwerken". Je hebt nu Google Analytics op je website geïnstalleerd.

Google Analytics Koppelen Met Een WordPress plugin.

Deze methode raad ik aan wanneer je weinig tot geen ervaring hebt met WordPress / JavaScript. Door gebruik te maken van een Google Analytics plugin voorkom je eventuele schade die je door eigen toedoen kunt veroorzaken.

Er zijn meerdere WordPress plugins die ervoor zorgen dat Google Analytics op je website word geïnstalleerd. Zelf gebruik ik MonsterInsights Pro, omdat deze plugin me een mooi Dashboard aanbied binnen WordPress. Daardoor hoef ik niet telkens naar een aparte website om mijn statistieken te bekijken.

Monsterinsights Google analytics wordpress plugin
MonsterInsights Dashboard.

MonsterInsights bied ook een gratis versie aan. Met deze plugin wordt Google Analytics ook aan je website gekoppeld. Ook krijg je een overzichtelijk dashboard die enorm handig is om binnen WordPress je statistieken te bekijken. De gratis versie komt wel met enkele beperkingen, zo kun je bijvoorbeeld niet alle data inzien vanuit het Dashboard. Ik raad je dan ook aan om de Pro versie van MonsterInsights te kopen.

MonsterInsights Koppelen aan Google Analytics

Navigeer in je WordPress dashboard naar plugins > nieuwe plugin. Zoek vervolgens naar MonsterInsights en klik op installeren.

Monsterinsights google analytics dashboard gratis plugin
Klik na installatie op activeren.

Nadat je de plugin hebt geactiveerd, wordt er een setup wizard gelanceerd. Wanneer je de setup stap voor stap volgt, dan moet het zeker lukken om MonsterInsights op je website te installeren.

Monsterinsights instellen

Controleren of Google Analytics werkt

Als het goed is, heb je nu Google Analytics succesvol geïnstalleerd op je WordPress website. Of je dit nu gedaan hebt met de handmatige methode, of door gebruikmaken van een plugin. Dat maakt allemaal niets uit.

Het is tijd om te controleren of Google Analytics werkt op de website. Ga terug naar Google Analytics dashboard, en navigeer vervolgens naar je website. Als het goed is, zie je nu dat er een gebruiker actief is op je website. Goed gedaan, je hebt Google Analytics aan je website gekoppeld!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte over WordPress!