WordPress Tutorials
Website maken

WordPress Website Maken

WordPress website maken
Gepubliceerd: 23 juni 2022
Bijgewerkt: 16 oktober, 2023

Welkom in de wereld van WordPress, waar het creëren van een professionele website binnen handbereik is, zelfs zonder technische expertise. Of je nu een klein bedrijf runt, een blog wilt starten, of een online portfolio wilt opbouwen, deze uitgebreide gids is uw stap-voor-stap handleiding voor het opzetten van een WordPress website.

In dit artikel gaan we het hebben over het kiezen van een domeinnaam tot het optimaliseren voor zoekmachines, we hebben elk aspect gedekt om je te helpen een succesvolle website te maken in WordPress.


Stap 1: Domeinnaam en Hosting

Voordat we beginnen hebben we een domeinnaam en een hostingprovider nodig.

Cloud86
Cloud86

Cloud86 is de beste hosting provider in Nederland voor een zeer lage prijs!

 • Managed plesk hosting
 • Supersnel, dankzij litespeed caching
 • 5 GB SSD Opslag
 • Dagelijkse back-up
 • Automatische software updates
 • Kiezen van een Domeinnaam: Uw domeinnaam is uw online adres en moet relevant zijn voor uw merk of doel. Denk aan kort, pakkend, en makkelijk te onthouden namen. Overweeg ook SEO-aspecten; een keyword-rijke domeinnaam kan uw zoekmachine ranking een boost geven. Lees hier meer over je perfecte domeinnaam kiezen.
 • Selecteren van een Hostingprovider: Je hostingprovider is essentieel voor de prestaties en betrouwbaarheid van uw website. Overweeg factoren zoals uptime, klantenservice, en de beschikbaarheid van one-click WordPress installaties. Bekijk onze hosting vergelijkingsgids.

Stap 2: WordPress Installatie en Configuratie

Met uw domein en hosting klaar om te gaan, is het tijd om WordPress te installeren.

 • Installatieproces: De meeste hostingproviders bieden een eenvoudige one-click WordPress-installatie aan. Dit proces omvat het kiezen van een admin-gebruikersnaam en -wachtwoord en het instellen van uw e-mailadres.
 • Basisconfiguratie: Na installatie, navigeer naar het WordPress-dashboard om uw site te configureren. Hier kunt u uw site-titel, tagline, en taal instellen, en uw zichtbaarheid voor zoekmachines bepalen.

Lees hier meer over WordPress installeren


Stap 3: Thema Selectie en Personalisatie

Het thema dat u kiest, vormt de visuele basis van uw website.

 • Thema Keuze: Er zijn duizenden gratis en premium thema's beschikbaar. Kies een thema dat past bij uw niche en zorg ervoor dat het responsief en SEO-vriendelijk is.
 • Personalisatie: Gebruik de WordPress Customizer om uw thema aan te passen. Hier kun je kleurenschema's, lettertypen, en lay-outopties wijzigen en uw logo uploaden.

Stap 4: Plugin Installatie en Configuratie

Plugins verhogen de functionaliteit van uw WordPress-website.

 • Essentiële Plugins: Enkele must-have plugins omvatten Yoast SEO voor zoekmachineoptimalisatie, Wordfence Security voor beveiliging, en WP Rocket voor caching.
 • Installatie en Configuratie: Plugins kunnen direct vanuit het WordPress-dashboard worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Zorg ervoor dat u alleen betrouwbare plugins installeert om de veiligheid en prestaties van uw website niet in gevaar te brengen.

Stap 5: Content Creatie en Organisatie

Content is de ruggengraat van uw website en speelt een cruciale rol in het aantrekken en behouden van bezoekers.

 • Content Planning: Ontwikkel een contentstrategie die uw doelgroep aanspreekt. Dit omvat het identificeren van onderwerpen, het plannen van een publicatiekalender, en het bepalen van uw contentformaten (blogs, video's, podcasts, etc.).
 • Content Creatie: Zorg ervoor dat uw content waardevol, informatief, en relevant is voor uw publiek. Gebruik visuals en multimedia om uw content aantrekkelijker te maken.

Stap 6: SEO en Snelheidsoptimalisatie

SEO is cruciaal voor de zichtbaarheid van uw website, terwijl snelheid direct gerelateerd is aan de gebruikerservaring en SEO.

 • On-Page SEO: Dit omvat het optimaliseren van titels, meta-descriptions, en
 • content voor relevante zoekwoorden. Zorg ervoor dat uw afbeeldingen geoptimaliseerd zijn met alt-teksten en dat uw content gestructureerd is met correcte HTML-tags (H1, H2, etc.).
 • Technische SEO: Zorg voor een schone en efficiënte code, maak gebruik van schema-markup, en zorg ervoor dat uw website snel en mobielvriendelijk is. Een SSL-certificaat (voor een https:// verbinding) is ook cruciaal voor zowel beveiliging als SEO.
 • Linkbuilding: Creëer een netwerk van interne links binnen uw website om gebruikers en zoekmachines te helpen bij het navigeren door uw content. Externe links naar relevante, hoogwaardige bronnen kunnen ook uw geloofwaardigheid en SEO versterken.

Stap 7: Onderhoud en Beveiliging

Het behouden van een gezonde, veilige en up-to-date website is essentieel voor de lange termijn.

 • Updates en Back-ups: Regelmatige updates van thema’s, plugins en WordPress zelf zijn cruciaal om veiligheidsproblemen te voorkomen. Zorg ook voor regelmatige back-ups om uw data veilig te stellen.
 • Beveiliging: Implementeer beveiligingsmaatregelen zoals beveiligingsplugins, tweefactorauthenticatie voor logins en zorg ervoor dat uw website altijd gebruik maakt van een beveiligde HTTPS-verbinding.

Stap 8: Analyse en Verbetering

Het meten en analyseren van de prestaties van uw website is de sleutel tot continue verbetering.

 • Google Analytics: Integreer Google Analytics om inzicht te krijgen in uw websiteverkeer, gebruikersgedrag en andere vitale statistieken.
 • Conversie Optimalisatie: Maak gebruik van analytische gegevens om gebieden te identificeren die verbetering behoeven om de gebruikerservaring en conversieratio’s te verhogen.
 • Feedback: Overweeg feedback van echte gebruikers om uw website te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van uw publiek.

Stap 9: Community en Engagement

Het bouwen van een gemeenschap en het betrekken van uw publiek kan de groei en het succes van uw website stimuleren.

 • Social Media Integratie: Verbind uw website met uw social media-kanalen en maak het delen van content eenvoudig met social sharing-buttons.
 • Nieuwsbrieven: Maak gebruik van e-mailmarketing om uw publiek op de hoogte te houden van nieuwste posts, nieuws en aanbiedingen.
 • Commentaar en Forums: Moedig interactie aan door commentaarsecties en forums te hebben waar uw gemeenschap kan communiceren.

Conclusie WordPress website maken

Het creëren van een WordPress website is een doorlopend proces van leren, optimaliseren en groeien. Met de bovenstaande stappen als uw gids, bent u goed op weg om een website te bouwen die niet alleen visueel aantrekkelijk en functioneel is, maar ook geoptimaliseerd voor zoekmachines en afgestemd op uw doelgroep. Blijf experimenteren, wees niet bang om te innoveren, en onthoud: uw website is een dynamische entiteit die kan evolueren naarmate uw behoeften en die van uw publiek veranderen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte over WordPress!
Subscription Form (#3)