WordPress Tutorials
Website maken

WordPress Snelheid Optimaliseren

WordPress snelheid optimaliseren
Gepubliceerd: 23 juni 2022
Bijgewerkt: 24 juni, 2022

Graag wil je de snelheid van je WordPress website optimaliseren. Zodat je beter gaat scoren in de organische zoekresultaten. Of gewoon omdat je de bezoekers op je website een betere ervaring wilt bieden. Want laten we eerlijk zijn, we houden allemaal niet van lang wachten totdat een pagina is geladen. Vooral niet in de tijd van nu. Het is tenslotte al veel gevraagd om 2 minuten de aandacht te krijgen.

Daarnaast is het ook nog een keer zo dat je niet de enige bent met een website. Als je nou bijvoorbeeld dezelfde dienst of service verleent als je concurrent, alleen is jouw website is twee keer zo traag. Dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor je Google Rankings.

Google zal een vlotte website eerder een betere ranking geven in de zoekresultaten, dan een website die erg traag is.

In dit artikel gaan we het hebben over hoe je de snelheid van je WordPress website kunt verbeteren.

Kies een Goede WordPress Webhosting Provider

Om te beginnen met het verbeteren van de snelheid van je website, is het verstandig om het probleem bij de bron aan te pakken. Het heeft namelijk geen zin om je WordPress website te optimaliseren voor snelheid, als je webhosting provider enorm traag is. Daarom is het belangrijk om gelijk een goede webhosting provider te kiezen. Zulke beginners fouten zijn te voorkomen, door gelijk te kiezen voor een Goede WordPress hosting provider.

Gelukkig hebben we enkele WordPress webhosting providers voor je vergeleken. Lees meer over de Beste WordPress Webhosting Providers van Nederland.

Gebruik een Snel WordPress Thema

Een goed WordPress Thema is ook erg belangrijk voor de snelheid van je WordPress website. Het heeft namelijk geen zin om een thema te gebruiken met enorm veel functies, als je deze toch niet gebruikt. Al deze extra functies zorgen ervoor dat je WordPress website langzamer wordt. Doordat het thema bestand groter is dan nodig.

Natuurlijk heeft niet elk WordPress Thema hier last van. Er zijn enorm veel WordPress thema's met extra functies, die de snelheid van je WordPress website niet naar beneden haalt. Deze WordPress thema's raad ik je aan om te gebruiken voor je WordPress website.

Onthoud dat: Een vlotte WordPress website begint met een goede basis.

Installeren van een Caching plugin

Nu dat je gebruik maakt van een snelle WordPress hosting provider, en een vlot thema. Is het tijd om onze WordPress website te optimaliseren. Door gebruik te maken van een caching plugin, wordt de snelheid van je WordPress website een stuk beter.

Wat doet een caching plugin?

Een caching plugin zorgt ervoor dat er kopie van je website wordt opgeslagen op de server. Hierdoor hoeft een bezoeker die je website bezoekt niet meer alle externe bestanden op te vragen. Maar worden de bestanden op je pagina als een kopie opgeslagen. Want als een pagina eenmaal is gepubliceerd op je website, zal deze niet elke dag worden veranderd. Hierdoor kunnen de bestanden als een kopie worden bewaard.

Mocht je wel een wijziging aan je website doorvoeren, dan wordt de cache van deze pagina automatisch geleegd, en zal er een nieuwe kopie van worden opgeslagen.

Hieronder een lijstje met erg goede caching plugins voor WordPress.

  • WP Rocket
  • W3 Total Cache
  • WP Fastest Cache
  • WP Super Cache

De drie caching plugins in het bovenstaande lijstje zijn allemaal erg goed om de snelheid van je website te verbeteren. Ik zou je aanraden om ze alle drie een keer te proberen om te kijken welke voor je website het beste presteert. Het komt wel eens voor dat de ene caching plugin beter werkt dan de andere, door het gebruik van een bepaald WordPress thema.

caching plugin, wordpress cache plugin, wordpress website optimaliseren

Hieronder een lijstje met alle functies die de meeste van deze caching plugins ondersteunen.

  • Pagina Cache - Bewaard een kopie van je pagina.
  • Minify - Verkleind HTML, CSS & Javascript bestanden.
  • Object Cache
  • Database Cache
  • Browser Cache
  • CDN (content delivery network) Ondersteuning.

Gebruik een CDN om de snelheid van je website te optimaliseren

Door gebruik te maken van een CDN(content delivery network) kan de snelheid van je WordPress website verbeterd worden. Met een CDN kunnen bestanden zoals: Afbeeldingen, scripts en CSS-bestanden extern geladen worden vanaf een andere server. Dit zorgt ervoor dat de snelheid van je website verbeterd wordt. Doordat je server deze bestanden niet meer hoeft te laden, heeft je server het een stuk rustiger. Hierdoor zal je website beter presteren. Het zwaardere werk om andere bestanden te laten weergeven wordt nu overgedragen aan het CDN.

Een ander voordeel van een CDN is dat je bestanden op meerdere servers in de omgeving worden opgeslagen. Dit heeft vooral een groot voordeel als je website internationaal is. Zodat de content van je website op elke locatie snel wordt weergegeven.

Activeren van Gzip Compression

Het woord zip in Gzip Compression komt je wellicht al bekend voor, als je af en toe een groter bestand download van het internet. Een zip bestand is een bestand dat uit meerdere bestanden bestaat, en is samengevoegd tot één bestand. Hierdoor is het pakket dat je download kleiner dan dat je alle bestanden apart zou downloaden.

Gzip Compression kunnen we ook gebruiken voor WordPress. Zodat al onze bestanden worden samengevoegd tot een bestand, waardoor de grootte hiervan kleiner wordt. Dit leidt tot een snellere WordPress website.

De beste manier om Gzip compression te activeren, is door rechtstreeks deze optie in je Cpanel te activeren. Tenminste, als je webhosting provider dit ondersteund. Zo niet, dan kun je een WordPress plugin gebruiken zoals W3 Total Cache of WP Fastest Cache.

Grootte van je Afbeeldingen verkleinen

Afbeeldingen op je WordPress website zorgen ervoor dat je website trager wordt. Dit komt doordat de pagina van je website groter wordt als je een afbeelding toevoegt, op zich vrij logisch toch?

Dit betekent niet dat je nu geen afbeeldingen meer op je website mag plaatsen. We gaan er alleen voor zorgen, dat de grootte van de afbeeldingen worden verkleind. Hierdoor wordt de snelheid van je website verhoogd.

Om de grootte van de afbeeldingen te verkleinen, gebruiken we een WordPress plugin. Genoemd "WP-Smush". WP-Smush zorgt ervoor dat de grootte van de afbeelding van bijvoorbeeld: 1MB wordt verkleind naar 100KB. Dit heeft een enorme impact op de laadtijd van onze website. Want de grootte van onze afbeelding is zojuist tien keer zo klein geworden!

Klik hier voor meer informatie over WP-Smush

Regelmatig onderhoud plegen aan je WordPress website

Regelmatig onderhoud aan je WordPress website zorgt ervoor dat de snelheid van je website hoog blijft.

Door de installatie van je WordPress website up-to-date te houden. Zorg je ervoor dat je website optimaal blijft presteren. Bovendien blijf je op deze manier ook beter beschermd tegen hackers.

Het komt voor dat WordPress websites gehackt worden, doordat ze geen energie in onderhoud hebben gestoken.

Wanneer je WordPress up-to-date houdt. Ben je niet alleen beter beschermd tegen hackers, maar profiteer je ook van een zo goed mogelijke installatie van WordPress. Zo nu en dan worden er updates uitgerold voor WordPress die de prestaties van je website verbeteren. Ook worden kleine bugs en foutjes opgelost.

Gerelateerd: WordPress website onderhouden

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met het verbeteren van de snelheid van je WordPress website.

Heb jij nog tips om de snelheid van een WordPress website te verhogen? Laat het ons weten in de reacties!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte over WordPress!
Subscription Form (#3)