WordPress Tutorials
Website maken

7 Tips - WordPress website onderhouden

Gepubliceerd: 23 juni 2022
Bijgewerkt: 31 juli, 2022

Leuk, je hebt je eigen WordPress website! Nu is het de uitdaging om je WordPress website goed te onderhouden. Door regelmatig je WordPress website te onderhouden. Zal je website optimaal presteren, en beter bescherm zijn tegen hackers die proberen in te breken op je website. We willen natuurlijk niet dat onze website gehackt wordt door een gebrek aan onderhoud.

Het komt de laatste tijd steeds meer voor, websites die gehackt worden door achterstallig onderhoud. Zodra een website eenmaal online staat, en goed werkt. Wordt er te weinig aandacht besteed aan onderhoud van de WordPress installatie, die op de server staat geïnstalleerd. Hackers smullen ervan, als een WordPress website niet goed wordt onderhouden. Er is altijd wel een klein foutje in de code van een WordPress plugin of thema te vinden. Waardoor een hacker gemakkelijk toegang kan krijgen tot je website, met alle gevolgen van dien.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je WordPress installatie goed wordt onderhouden. Zodat je plugins of thema's en eventuele andere extensies die zijn geïnstalleerd up-to-date blijven. Hierdoor voorkom je dat je website wordt gehackt. Want geloof me, het is geen pretje als je server vol word gespamd met allerlei vage PHP-bestanden, en dat je van bezoekers te horen krijgt dat ze allemaal spam linkjes te zien krijgen, wanneer ze je website bezoeken. Als je WordPress website eenmaal is gehackt, kan het erg moeilijk zijn om deze weer volledig te herstellen.

Maar waarom zou je het risico nemen om te worden gehackt? Wanneer je ook gewoon tijdig je WordPress website kunt onderhouden. Simpel weg, één keer per week inloggen op je WordPress website, en kijken of alle plugins nog up-to-date zijn. Dit geld natuurlijk ook voor je WordPress Thema, en andere extensies die je hebt geïnstalleerd.

In dit artikel ga ik je tips geven over hoe je jouw WordPress website het beste kan onderhouden. Zodat je WordPress website goed blijft presteren en beveiligd blijft.

1. Regelmatig back-ups maken van je WordPress website

Regelmatig back-ups maken van je WordPress website is een must. Back-ups van je WordPress installatie is de basis van goed onderhoud van elke WordPress website.

Stel dat er iets fout gaat tijdens het bijwerken van een WordPress plugin. Als gevolg dat je website onbereikbaar is geworden. Op z'n moment is het cruciaal om een back-up beschikbaar te hebben. Zodat je de website kunt herstellen. Natuurlijk is dit een noodoplossing, maar wel noodzakelijk als je website dagelijks tienduizend bezoekers heeft.

Mijn advies is daarom ook om regelmatig back-ups van je WordPress website te maken. Het mooiste zou zijn als dit automatisch gebeurde. Gelukkig ondersteunen de meeste WordPress hosting providers automatische back-ups, en is dit in de meeste gevallen al voor je geconfigureerd. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het een goed idee om contact op te nemen met je provider. Zodat zij dat alsnog voor je kunnen instellen.

Voor een goed onderhouden WordPress website, raad ik je aan om minimaal één keer per week een back-up van je website te maken.

Nu dat je automatische back-ups voor je WordPress website hebt ingesteld. Ben je al goed op weg voor goed WordPress onderhoud aan je website.

2. Verwijderen van overbodige WordPress plugins

Door gebruik te maken van WordPress plugins, kun je eenvoudig extra functies toevoegen aan je website. Maar door teveel overbodige WordPress plugins, kan het ook de prestatie van je website beïnvloeden. Bovendien wordt de kans dat er een foutje zit in een plugin alleen maar groter. Als gevolg dat je kwetsbaarder bent voor hackers en andere malware.

Daarom is het verstandig om alleen WordPress plugins te behouden die je ook daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor zal je WordPress website beter presteren. Ook bespaar je hiermee opslagruimte, die je beter kunt gebruiken om bestanden te bewaren.

Om WordPress plugins volledig van je website te verwijderen. Navigeer je naar het kopje "plugins' in je WordPress Dashboard. Vervolgens klik je op "deactiveren" en daarna op "verwijderen".

Door overbodige WordPress plugins te verwijderen pleeg je ook nog eens goed onderhoud aan je website.

3. WordPress Database Onderhouden voor betere prestaties

Naast de opslagruimte waar de WordPress installatie wordt opgeslagen. Maakt WordPress ook gebruik van een Database. Hier worden de pagina's, blog posts, video's en afbeeldingen bewaard.

Na verloop van tijd. Als je website groeit, door het plaatsen van nieuwe content. Wordt ook je Database groter. Één van de gevolgen hiervan, zijn dat je WordPress website langzamer wordt, en dit willen we natuurlijk niet.

Om een langzame WordPress website te voorkomen. Moeten we onze Database netjes houden. Daarom maken we gebruik van een WordPress plugin genoemd "WP-Optimize". WP-Optimize verwijderd onnodige bestanden in onze Database automatisch. Zodat onze WordPress website zo goed mogelijk blijft presteren.

Bovendien beschermd WP-Optimize je website ook tegen spam berichten, die worden geplaatst in de reacties op je blog.

4. WordPress website beveiligen

Wellicht één van de allerbelangrijkste aspecten van een goed onderhouden WordPress website. Het beveiligen van je website.

De meeste gebruikers besteden te weinig tijd aan het beveiligen van hun WordPress website, en hebben geen idee hoe kwetsbaar ze zich opstellen voor hackers en andere malware.

Om je WordPress website zo goed mogelijk te onderhouden. Is door je website goed te beschermen tegen malware en hackers. Dit doe je door een virus scanner of beveiliging plugin te installeren op je website. Zelf gebruik ik WordFence als beveiliging voor mijn WordPress website. Maar er zijn ook andere goeie plugins, zoals iThemes.

5. Snelheid van je WordPress verbeteren

Snelheid van je WordPress website optimaliseren is niet alleen goed voor onderhoud aan je WordPress website. Maar helpt ook om je website gebruiksvriendelijker te maken, en uiteraard aantrekkelijker voor bezoekers.

De snelheid van je website is ook een ranking factor die door Google gebruikt wordt om je website te ranken in de organische zoekopdrachten. Google stelt een vlotte website op prijs, en zal je daarvoor belonen door je website een betere positie te geven in Google.

TIP!

Optimaliseer de snelheid van je WordPress website met WP Rocket

Lees meer over hoe je jouw website hoger in Google kunt ranken door deze aanpak van SEO te hanteren op je WordPress website.

Kun je dankzij deze tips je WordPress website beter onderhouden? Laat dan een reactie achter! Als je zelf nog goeie tips hebt die je zelf ook gebruikt, laat het ons dan weten in de reacties.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte over WordPress!
Subscription Form (#3)