WordPress Tutorials
Website maken

WordPress Gebruikersrollen en rechten

Gepubliceerd: 30 juli 2022
Bijgewerkt: 30 juli, 2022

Wilt je de gebruikersrollen en machtigingen van WordPress beter begrijpen?

WordPress wordt geleverd met een gebruikersrol beheersysteem dat definieert wat een gebruiker wel en niet kan doen op je website. Het kennen van deze gebruikersrollen en machtigingen is essentieel naarmate je WordPress-site groeit.

In deze handleiding gaan we dieper in op gebruikersrollen en machtigingen voor WordPress, zodat je je site beter kunt beheren.

Wat zijn WordPress gebruikersrollen en rechten?

Als je WordPress gebruikersrollen en de rechten op de juiste manier gebruikt, krijgt je volledige controle over je WordPress website en kunt je de beveiliging van je website verbeteren .

Gebruikers zijn mensen die zich al op je site hebben geregistreerd en elke gebruiker krijgt een specifieke rol toegewezen wanneer zijn account wordt aangemaakt.

Een gebruikersrol bestaat uit bepaalde mogelijkheden, of machtigingen, die aangeven welke acties ze op je website kunnen ondernemen.

Standaard zijn er na installatie van WordPress vijf standaard gebruikersrollen beschikbaar:

  1. Beheerder
  2. Editor
  3. Auteur
  4. Bijdrager
  5. Abonnee

Lees hieronder meer over de standaard gebruikersrollen van WordPress.

1. Beheerders rol

Op een gewone WordPress-website is de beheerders rol de krachtigste gebruikersrol. Gebruikers met de beheerders rol kunnen nieuwe berichten toevoegen, berichten van gebruikers bewerken en deze berichten verwijderen.

Bovendien kunnen ze plug-ins en thema's installeren, bewerken en verwijderen.

Het belangrijkste is dat gebruikers met beheerdersrechten gebruikers kunnen toevoegen en verwijderen en informatie over bestaande gebruikers kunnen wijzigen, inclusief hun wachtwoorden.

Deze rol is in principe voorbehouden aan site-eigenaren en geeft je de volledige controle over je WordPress-blog . Als je een WordPress-site voor meerdere gebruikers gebruikt, moet je heel voorzichtig zijn met wie je een beheerders rol toewijst.

2. Editor rol

Gebruikers met de rol van editor in WordPress hebben volledige controle over de inhoudssecties van je website.

Ze kunnen alle berichten op de site toevoegen, bewerken, publiceren en verwijderen, ook die van anderen. Een redacteur kan ook opmerkingen modereren, bewerken en verwijderen.

Editors hebben geen toegang om je site-instellingen te wijzigen, plug-ins en thema's te installeren of nieuwe gebruikers toe te voegen.

3. Auteurs rol

Gebruikers met de rol auteur kunnen hun eigen berichten schrijven, bewerken en publiceren. Ze kunnen ook hun eigen berichten verwijderen, zelfs als ze al zijn gepubliceerd.

Bij het schrijven van berichten kunnen auteurs geen nieuwe categorieën maken, maar ze kunnen wel kiezen uit bestaande. Ze kunnen ook tags aan hun berichten toevoegen.

Auteurs kunnen opmerkingen bekijken, zelfs opmerkingen die nog moeten worden beoordeeld, maar ze kunnen opmerkingen niet modereren, goedkeuren of verwijderen.

Ze hebben geen toegang tot site-instellingen, plug-ins of thema's, dus het is een gebruikersrol met een redelijk laag risico. De enige uitzondering is de mogelijkheid om hun eigen gepubliceerde berichten te verwijderen.

4. Bijdrager rol

Gebruikers met de rol bijdrager kunnen nieuwe berichten toevoegen en hun eigen berichten bewerken, maar ze kunnen geen berichten publiceren.

Bij het schrijven van berichten kunnen ze kiezen uit bestaande categorieën en hun eigen tags maken.

Het grootste nadeel van de rol van bijdrager is dat ze geen bestanden kunnen uploaden, dus ze kunnen geen afbeeldingen aan hun berichten toevoegen.

Bijdragers kunnen ook alle reacties op de website bekijken, maar ze kunnen reacties niet goedkeuren of verwijderen.

Ten slotte hebben ze geen toegang tot website-instellingen, plug-ins of thema's, dus ze kunnen geen instellingen op je site wijzigen.

5. Abonneerol

Gebruikers met de abonneerol kunnen inloggen op je WordPress-site, hun gebruikersprofiel bijwerken en hun wachtwoord wijzigen.

Ze kunnen geen berichten schrijven, opmerkingen bekijken of iets anders doen in je WordPress-beheergebied.

Deze gebruikersrol is met name handig als je een lidmaatschapssite , online winkel of een andere site heeft waar gebruikers zich kunnen registreren en inloggen.

Als je een aangepaste inlogervaring voor je bezoekers wilt creëren, raadpleeg dan onze handleiding over het toevoegen van een front-end inlogpagina en widgets in WordPress .

6: Superbeheerders rol

Deze gebruikersrol is alleen beschikbaar op een WordPress multisite.

Gebruikers met de gebruikersrol super admin kunnen sites toevoegen en verwijderen in een multisite-netwerk. Ze kunnen ook plug-ins en thema's installeren, gebruikers toevoegen en netwerk brede acties uitvoeren op een WordPress installatie met meerdere sites.

Zie het als beheerders toegang tot elke afzonderlijke site in het netwerk.

Bestaande gebruikersrollen en rechten aanpassen in WordPress

De standaard WordPress gebruikersrollen hebben mogelijkheden die voor de meeste WordPress-websites en blogs werken.

Als je bijvoorbeeld een gastenartikel website beheert , kan de rol 'Bewerker' worden toegewezen aan senior medewerkers, de gebruikersrol 'Auteur' voor junior medewerkers en de rol 'Bijdrager' voor gastschrijvers.

Maar soms wilt je misschien de machtigingen en mogelijkheden die aan de rol zijn toegewezen, aanpassen aan de specifieke behoeften van je website.

Zoals de standaard auteursrol waarmee gebruikers hun eigen berichten kunnen publiceren en ze ook de mogelijkheid hebben om hun gepubliceerde berichten te verwijderen. In dit geval wilt je misschien de mogelijkheid verwijderen waarmee auteurs hun berichten kunnen verwijderen.

Er zijn enkele plug-ins die specifieke rollen aan je website toevoegen, zoals een plug-in voor een moderator voor gebruikersrollen.

Maar als je de WordPress gebruikersrollen wilt aanpassen, is de eenvoudigste manier om de plug- in Members te gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig gebruikersrollen op je website maken, beheren en wijzigen.

Het eerste dat je hoeft te doen, is de plug-in activeren en installeren. Raadpleeg voor meer informatie onze stapsgewijze handleiding voor het installeren van een WordPress-plug-in .

Na activering heb je een nieuw menu-item genaamd 'Leden' in je WordPress dashboard.

je moet naar Leden »Rollen gaan en vervolgens op de gebruikersrol klikken die je wilt bewerken.

In dit voorbeeld bewerken we de rol 'Auteur', maar je kunt de rol kiezen die het beste bij je behoeften past.

Dit brengt je naar een scherm waar je de mogelijkheden voor die rol volledig kunt aanpassen.

Om een ​​mogelijkheid voor de rol te verwijderen, vinkt je eenvoudig het vakje 'Weigeren' aan. Als je een nieuwe mogelijkheid wilt toevoegen, vink dan het vakje 'Toekennen' aan.

Hier zullen we het vakje 'Weigeren' aanvinken voor de gebruikersmogelijkheid Berichten verwijderen.

Als je geen vakje aanvinkt voor een beschikbare rol, heeft die gebruiker die mogelijkheid niet.

Als je klaar bent met het aanpassen van je rol, moet je op de knop 'Bijwerken' klikken.

De wijzigingen die je aanbrengt, zijn automatisch van toepassing op alle bestaande gebruikers met die rol en alle nieuwe gebruikers waaraan de rol is toegewezen.

Aangepaste gebruikersrollen maken in WordPress

Een ander ding dat je kunt doen, is volledig aangepaste gebruikersrollen maken in WordPress met unieke sets van mogelijkheden.

Om dit te doen, zullen we dezelfde plug-in gebruiken als hierboven.

Navigeer eenvoudig naar Leden » Nieuwe rol toevoegen en geef je nieuwe rol een naam.

In dit geval creëren we een ontwikkelaarsrol die we kunnen geven aan een WordPress-ontwikkelaar met bepaalde verleende machtigingen.

De linkerkolom heeft verschillende secties met lijsten met beschikbare mogelijkheden. We selecteren het tabblad 'Uiterlijk' en voegen vervolgens mogelijkheden toe om thema's te bewerken, installeren en bijwerken.

Zorg er daarna voor dat je op de knop 'Rol toevoegen' klikt om de gebruikersrol op te slaan.

Vervolgens kunt je een nieuwe gebruiker maken en die gebruiker de nieuwe rol toewijzen.

Ga hiervoor naar Gebruikers » Nieuw toevoegen en vul vervolgens je nieuwe gebruikersgegevens in.

Onder aan het scherm ziet je een gedeelte 'Gebruikersrollen'.

Vink gewoon de vakjes aan voor de gebruikersrollen die je aan de nieuwe gebruiker wilt toewijzen en klik vervolgens op de knop 'Nieuwe gebruiker toevoegen'.

Nu heb je een nieuwe aangepaste WordPress gebruikersrol gemaakt en deze aan een nieuwe gebruiker toegewezen.

Raadpleeg onze handleiding over het toevoegen van nieuwe gebruikers en auteurs aan WordPress voor meer informatie.

Als je een WordPress gebruikersrol wilt maken die alleen bedoeld is voor het modereren van reacties, bekijk dan onze handleiding over hoe je blog gebruikers toestaat om reacties in WordPress te modereren .

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het begrijpen van gebruikersrollen en machtigingen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte over WordPress!
Subscription Form (#3)