WordPress Tutorials
Website maken

WordPress plugin installeren

Gepubliceerd: 30 juli 2022
Bijgewerkt: 30 juli, 2022

Na het installeren van WordPress, is het eerste dat elke beginner moet leren hoe een WordPress plugin te installeren.

In eenvoudige bewoordingen zijn WordPress-plugins als apps voor je WordPress-website. Hiermee kunt je nieuwe functies aan WordPress toevoegen, zoals een contactformulier , een diavoorstelling, een winkelwagentje en meer.

Er zijn duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar voor WordPress. In deze stapsgewijze handleiding laten we je zien hoe je een WordPress plugin installeert.

Voordat je start

Als je WordPress.com gebruikt, kun je geen plugins installeren.

We krijgen vaak te horen van gebruikers die zeggen dat ze de optie plugins niet kunnen zien in hun WordPress dashboard. Dit komt omdat je WordPress.com gebruikt inplaats van WordPress.org.

Je kunt geen plugins op WordPress.com installeren, tenzij je een upgrade naar hun bedrijfsplan uitvoert. Aan de andere kant kun je elke gewenste plugin installeren op je zelf gehoste WordPress.org-website, direct uit de doos (bekijk de verschillen tussen zelf gehoste WordPress.org vs WordPress.com).

Als je wilt overstappen van WordPress.com naar WordPress.org, lees dan onze tutorial over hoe je op de juiste manier kunt overstappen van WordPress.com naar WordPress.org .

Dat gezegd hebbende, laten we nu eens kijken hoe je een WordPress plugin op je website kunt installeren.

Hoe kun je een WordPress plugin installeren?

Om het je gemakkelijk te maken, kun je onze stapsgewijze handleiding volgen over het installeren van een WordPress plugin op je website.

We hebben alle mogelijke manieren van plugins installeren op je website behandeld in dit artikel: een WordPress plugin installeren met behulp van zoeken in je dashboard, een WordPress plugin uploaden en handmatig een WordPress plugin installeren met FTP.

Laten we snel kijken hoe iedere manier precies werkt en welke het makkelijkste is.

WordPress plugin installeren met behulp van WordPress zoekfunctie

De eenvoudigste manier om een ​​WordPress plugin te installeren, is door de plugin-zoekfunctie te gebruiken. Het enige nadeel van deze optie is dat een plugin in de WordPress plugin-directory moet staan, die beperkt is tot alleen gratis plugins.

Het eerste dat je nodig hebt, is om de pagina Plugins » Nieuwe toevoegen in je WordPress dashboard te bezoeken.

Je ziet een scherm zoals in de bovenstaande schermafbeelding. Zoek de plugin door de naam van de plugin of de functionaliteit die je zoekt te typen. Daarna ziet je een aantal lijsten zoals in het onderstaande voorbeeld:

Je kunt de plugin kiezen die het beste bij je past. Omdat we tijdens onze zoekopdracht op zoek waren naar Google Site kit, een handige tool om Google Analytics te koppelen aan je website, klikken we op de knop 'Nu installeren' ernaast.

WordPress zal nu de plugin voor je downloaden en installeren. Hierna zult je merken dat de knop 'Nu installeren' verandert in de knop 'Activeren'.

Er kan een WordPress plugin op je site worden geïnstalleerd, maar deze werkt niet tenzij je deze activeert. Dus ga je gang en klik op de activatie knop om de plugin op je site te gebruiken.

Dat is alles, je hebt je eerste WordPress plugin met succes geïnstalleerd.

De volgende stap is het configureren van de plugin instellingen. Deze instellingen zullen voor elke plugin verschillend zijn, daarom behandelen we dat niet in dit artikel.

WordPress plugin installeren met behulp van upload functie

Betaalde WordPress plugins worden niet vermeld in de map met WordPress plugins. Deze plugins kunnen niet worden geïnstalleerd met de eerste methode.

Daarom wordt WordPress geleverd met de upload optie om dergelijke plugins te installeren. We laten je zien hoe je WordPress-plugins installeert met behulp van de upload optie in het dashboard gedeelte.

Eerst moet je de plugin downloaden van de bron (dit zal een zip-bestand zijn). Vervolgens moet je naar het WordPress dashboard gaan en Plugins » Nieuwe plugin toevoegen bezoeken.

Klik daarna op de knop 'Upload Plugin' bovenaan de pagina.

Hierdoor wordt het upload formulier voor plugins weergegeven. Hier moet je op de knop 'Bestand kiezen' klikken en het plugin bestand selecteren dat je eerder naar je computer hebt gedownload.

Nadat je het bestand hebt geselecteerd, moet je op de knop 'Nu installeren' klikken.

WordPress zal nu het plugin bestand van je computer uploaden en voor je installeren. Je ziet een dergelijk succesbericht nadat de installatie is voltooid.

Na de installatie moet je op de link Plugin activeren klikken om de plugin te gaan gebruiken.

Je zou de instellingen moeten configureren om aan je behoeften te voldoen. Deze instellingen zullen voor elke plugin verschillen, daarom behandelen we dat niet in dit bericht.

Installeer handmatig een WordPress plugin met FTP

In zeldzame gevallen kan je WordPress hosting provider bestandsbeperkingen hebben die je mogelijkheid om een ​​plugin vanuit het WordPress dashboard te installeren, kunnen beperken.

In deze situatie kun je de plugin het beste handmatig installeren via FTP.

Plugins installeren via FTP is de minst beginners vriendelijke manier.

Je moet namelijk eerst het bronbestand van de plugin downloaden(meestal een .zip bestand) Vervolgens moet je het zip bestand op je computer uitpakken.

Door het zip-bestand van de plugin uit te pakken, wordt een nieuwe map met dezelfde naam gemaakt. Dit is de map die je handmatig naar je website moet uploaden met behulp van een FTP-client .

Je moet toegang krijgen tot je host via de FTP-manager. Als je je FTP-gebruikersnaam en -wachtwoord niet heeft, neem dan contact op met je WordPress hosting provider en vraag het hen.

Open de FTP-client op je computer en maak verbinding met je website met de inloggegevens van je webhosting. Eenmaal verbonden, moet je naar de /wp-content/plugins/map navigeren.

Upload vervolgens de map die je uit het zip bestand hebt uitgepakt naar de /wp-content/plugins/map op je webserver.

Nadat je de bestanden hebt geüpload, moet je naar het WordPress dashboard gaan en op de koppeling Plugins in het dashboard menu klikken. Je zult zien dat je plugin is geïnstalleerd op de pagina met plugins.

Je moet op de knop "Activeren" onder de plugin klikken om de plugin te gebruiken.

Na activering moet je mogelijk de plugin-instellingen configureren. WordPress-plugins hebben hun eigen instellingen die van plugin tot plugin verschillen, dus we zullen ze hier niet beschrijven.

Veelgestelde vragen over het installeren van WordPress-plug-ins

Als beginner heb je misschien veel vragen over het installeren van WordPress-plugins. 

Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over het installeren van WordPress-plugins.

1. Hoe vind ik de beste WordPress-plugins om op mijn website te installeren?

Er zijn alleen al meer dan 55.000 WordPress-plugins in de gratis WordPress plugin-directory. Veel meer zijn beschikbaar als premium plugins . Dit maakt het voor beginners een beetje moeilijk om de beste plugin te vinden voor de functie die ze nodig hebben.

We hebben een lijst samengesteld met alle essentiële WordPress-plugins die de meeste WordPress-websites nodig hebben.

We hebben ook een gedetailleerde zelfstudie over het kiezen van de beste WordPress-plug- in, waar we je laten zien waar je op moet letten bij het zoeken naar een plugin.

2. Wat is het verschil tussen geïnstalleerde en actieve plugins?

Met WordPress kunt je een plugin installeren en deze helemaal niet gebruiken. Om een ​​plugin op je site te gebruiken, moet je deze 'Activeren'.

Je kunt actieve plugins zien door naar de pagina 'Plug-ins' in het WordPress dashboard te gaan. Ze worden gemarkeerd met een blauwe achtergrond.

Plugins met de witte achtergrond zijn op je website geïnstalleerd maar niet actief.

3. Moet ik inactieve plugins verwijderen?

Als je geen plugin gebruikt, is het raadzaam deze van je website te verwijderen. Zie ons artikel over waarom je inactieve plugins in WordPress moet verwijderen voor meer informatie over dit onderwerp .

4. Hoeveel plugins kan ik in WordPress installeren?

Je kunt zoveel WordPress-plugins installeren als je nodig heeft. Het is niet het aantal plugins dat de snelheid van je website beïnvloedt, maar de kwaliteit van die plugins. Zie voor meer informatie ons artikel over hoeveel WordPress-plugins je moet installeren .

5. Hoe verwijder ik een WordPress plugin?

Je kunt een WordPress plugin verwijderen door naar de pagina Plug-ins in het WordPress dashboard te gaan. Als de plugin die je wilt verwijderen momenteel actief is, moet je deze eerst deactiveren. Daarna kunt je eenvoudig op de verwijder link klikken om deze van je website te verwijderen.

Raadpleeg voor meer gedetailleerde instructies onze handleiding over het correct verwijderen van een WordPress plugin .

We hopen dat dit je heeft geholpen om te leren hoe je WordPress-plugins installeert.

Misschien wilt je ook onze categorie met plugins bekijken, waar we schrijven over de beste WordPress plugins die je kunt gebruiken om te bereiken wat je wilt doen. Elk van deze artikelen wordt geleverd met stapsgewijze instructies voor het instellen van individuele plugins.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte over WordPress!
Subscription Form (#3)