WordPress Tutorials

WP Rocket Caching Plugin Review

Wordpress Tutorials,
30 augustus 2020
WP Rocket, WordPress caching plugin, Snelheid website verhogen

Als je op zoek bent naar een oplossing voor een langzame WordPress website, dan is het gebruik maken van een caching plugin zoals WP Rocket de oplossing.

WP Rocket is een caching plugin voor WordPress. Met WP Rocket wordt de snelheid van je website aanzienlijk beter. Waardoor bezoekers langer op je website blijven.

WP Rocket is een alles is 1 oplossing om de snelheid van je WordPress website te verbeteren. In deze review gaan we meerdere punten behandelen. Niet alleen gaan we kijken naar de toegevoegde waarde van WP-Rocket, maar gaan we ook algemene vragen beantwoorden over het gebied van caching.

Wat is WP Rocket?

WP Rocket is een caching plugin voor WordPress. Volgens vele gebruikers waaronder mijzelf is WP Rocket de beste caching plugin om de snelheid van je website te verhogen. Niet alleen is WP Rocket geschikt voor de geavanceerde gebruiker, maar ook voor diegene die wat minder technisch is.

Met slechts enkele klikken verhoog je de snelheid van je website met maar liefst een paar seconden! Een laadtijd tussen de 0 en 1.5 seconde wordt beschouwd als een goede laadtijd voor een website. Des te langer het duurt voordat de bezoeker jouw website te zien krijgt, des te hoger de kans is dat diegene vertrekt naar een andere website.

Ook de snelheid van mijn website is een stuk verbeterd dankzij WP Rocket. De website is zo geoptimaliseerd dat deze binnen 300 milliseconden volledig is geladen.

Functionaliteiten van WP Rocket

Hieronder een lijst met functionaliteiten die WP Rocket met zich mee brengt.

  • Caching voor zowel Desktop als Mobiele apparaten
  • Bestand optimalisatie denk hierbij aan: HTML, CSS en JavaScript.
  • Cache pre-load een automatisch genereerde statische HTML pagina.
  • Lazyloading voor media bestanden en embedded video's.
  • Ondersteuning voor WebP afbeeldingen.
  • Mogelijkheid om een CDN(content delivery network) te koppelen.

Browser Caching voor zowel Desktop en Mobiele apparaten

Wanneer we het hebben over "Browser Caching" bied WP Rocket het meeste van alle andere caching plugins. Zo is het al mogelijk om een aparte cache te genereren voor Mobiele apparaten. Dit is alleen nodig wanneer je gebruikt maakt voor een apart thema voor mobiele apparaten. In de meeste gevallen komt dit nooit voor.

Ook bied WP Rocket gebruikers cache aan. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt waar gebruikers op je website kunnen inloggen. Standaard word voor ingelogde gebruikers namelijk de on geoptimaliseerde pagina getoond. Met de optie gebruikers cache word de geoptimaliseerde pagina weergegeven aan ingelogde gebruikers op je website.

WP Rocket maakt het zeer gemakkelijk om de levensduur van je browser cache te veranderen. Standaard staat de levensduur van je browser cache op 10 uur ingesteld. De standaard instelling van 10 uur is prima wanneer je niet veel opslagruimte op je server hebt. Als je een goede server hebt waar je website op gehost staat kun je ervoor kiezen om de levensduur van de browser cache te verhogen.

Optimalisatie van web bestanden

WP Rocket bied de mogelijkheid aan om bestanden(HTML, CSS, JS) die op je website geladen worden te optimaliseren.

Verkleinen van HTML: Wanneer je deze optie aanvinkt, wordt de statische HTML die WP Rocket genereert geoptimaliseerd. Dit doet de plugin door de witruimte in de HTML weg te laten, zodat de bestandsgrootte zo klein mogelijk wordt gemaakt. Dit leidt uiteindelijk weer tot een snellere website.

Optimaliseren van Google Fonts: Wanneer je gebruik maakt van een lettertype van Google worden er veel "request" gedaan om het lettertype op te halen. WP Rocket zorgt ervoor dat wanneer je meerdere variaties hebt in je lettertypes deze verzoeken te combineren, zodat er maar één keer een verzoek wordt verzonden om de lettertypes op te halen.

Lazyloading van afbeeldingen en embedded videos

WP Rocket bied ook de mogelijkheid om alle afbeeldingen, iframes en videos te "lazyloaden". Dit betekent dat de afbeeldingen, iframe's en video's pas worden weergegeven als de bezoeker naar beneden scrolt. Het voordeel van lazyloading is dat er geen zware afbeeldingen worden geladen wanneer de bezoeker op je website terecht komt. Hierdoor is de laadtijd van je website een stuk sneller en kunnen belangrijkere bestanden zoals HTML, CSS, JS en Fonts eerder geladen worden.

Ondersteuning voor Webp Afbeeldingen

Ook bied WP Rocket de mogelijkheid om je Webp afbeeldingen te cachen. WP Rocket zal dan de Webp versie van de afbeeldingen tonen wanneer er een browser wordt gedetecteerd die compatibel is met Webp afbeeldingen.

WP Rocket is zelf niet in staat om je afbeeldingen om te zetten naar Webp bestanden, hier heb je dus een andere plugin voor nodig zoals Imagify.

WP Rocket in combinatie met een CDN

Wanneer je WP Rocket in combinatie met een CDN gebruikt zal je website wereldwijd een stuk sneller bereikbaar zijn. Een CDN is alleen handig om te gebruiken wanneer je website wereldwijd word bezocht.

WP Rocket heeft haar eigen "premium" CDN ontwikkeld waar je gebruik van kunt maken voor slechts $7.99 per maand.

Ook is WP Rocket compatibel met andere bekende CDN's zoals Cloudflare, Amazon, Cloudfront, MaxCDN, KeyCDN en waarschijnlijk nog meer.

Waarom kiezen voor WP Rocket?

WP Rocket is zeer gemakkelijk in gebruik te nemen in tegenstelling tot andere caching plugins zoals: WP Fastest Cache, W3 Total Cache en Auto optimize. Dankzij het gemakkelijke dashboard schakel je eenvoudig functies die je wilt gebruiken aan en uit. Daarnaast bied WP Rocket je een volledige snelheid optimalisatie handleiding die je kunt gebruiken tijdens het configureren. Mocht er zich een fout voordoen, dan kun je via een ticket systeem contact opnemen met de ontwikkelaars van de plugin die je vervolgens helpen het probleem kosteloos op te lossen.

Mocht de prestatie van WP Rocket toch tegenvallen(kan ik me bijna niet voorstellen), dan kun je 14 dagen na aanschaf een refund aanvragen. Je krijgt dan het volledige bedrag terug op je rekening gestort.

Makkelijk in gebruik te nemen, zonder technische voorkennis

Vergeleken met andere Caching plugins zoals W3 Total Cache, is WPRocket een stuk gebruiksvriendelijker. Zo krijg je een overzichtelijk dashboard te zien. Waar je eenvoudig de juist instellingen kunt selecteren. In tegenstelling tot W3 Total Cache is dit een heel ander verhaal. Het overzicht is enorm verouderd, en is lastig te configureren.

Wanneer je nog niet enorm bekend bent met het verhogen van je snelheid. Dan is WP Rocket de beste keuze voor jou. De plugin bied enorm veel functionaliteiten, en een vriendelijk dashboard. Zonder enige technische voorkennis van WP Rocket heb je de plugin binnen 5 minuten juist geconfigureerd.

wp rocket dashboard, wp rocket
Gebruiksvriendelijk Dashboard Van WP Rocket. Op deze manier kan iedere WordPress gebruiker de plugin makkelijk installeren en configureren zonder teveel gedoe.

WP Rocket Scoort Beter dan Hyper Cache, WP Super Cache en W3 Total Cache.

WP Rocket scoort beter dan elke andere caching plugin. Zo brengt WP-Rocket veel features met zich mee, waar andere caching plugins lang niet aan kunnen tippen. Zoals Database optimalisatie, Lazyloading van afbeeldingen en nog veel meer!

wp-rocket,wprocket, wp rocket vs w3 total cache, wordpress caching
Zoals aan de bovenstaande afbeelding te zien is, brengt WP Rocket enorm veel functies met zich mee die andere caching plugins niet hebben. De meest belangrijke functies zijn natuurlijk Page Caching, Cache Preload en bestand compressie.

Uitmuntende ondersteuning en Documentatie

Mocht je van de functionaliteit van de plugin nog niet overwelmd zijn. Dan wordt je dat zeker van de geweldige ondersteuning die WP Rocket bied. Zo is de klantenservice van WP Rocket beschikbaar op normale werkdagen, en van 08:00/17:30 bereikbaar. Daarnaast heeft WP Rocket een uitgebreide documentatie, mocht je ergens tegenaan lopen. Dit kan wel eens handig zijn voor ontwikkelaars die graag een custom functie willen aanroepen, of een pagina willen uitsluiten voor WP Rocket.

Wat is WordPress Caching?

Elke keer wanneer een bezoeker je website bezoekt, wordt er data heen en weer gecommuniceerd vanaf de server. Telkens als een bezoeker je website bekijkt, wordt dezelfde data opgeroepen vanaf je server. Je kunt je voorstellen hoeveel tijd en vermogen dit kost, wanneer er 1000 bezoekers dezelfde pagina oproepen vanaf je server. Hier komt WP Rocket met de oplossing voor dit probleem. WP Rocket maakt een statische versie van je pagina, zodat telkens dezelfde pagina wordt weergegeven aan je bezoekers. Dit is geen enkel probleem, als je nagaat dat de pagina op je website groot en deels hetzelfde blijft. Mocht je toch een wijziging doorvoeren naar je pagina, dan wordt er automatisch een nieuwe statische pagina gemaakt van de vernieuwde versie. Door gebruik te maken van statische pagina's krijgt de server meer rust. Hierdoor worden pagina's dus sneller geladen. De bezoeker op je website voelt hiervan geen verschil, de pagina's blijven precies hetzelfde. Alleen de manier waarop de pagina wordt aangeroepen is anders.

Wat is Lazyloading?

Lazyloading betekend dat afbeeldingen pas geladen worden, wanneer alle andere bestanden zijn geladen. Dit zorgt ervoor dat de tekst als eerst zichtbaar wordt op de pagina. Pas wanneer alle andere resources zijn geladen, worden de afbeeldingen op de pagina tevoorschijn gehaald. Dit heeft als voordeel dat de pagina sneller laad. Dit komt doordat afbeeldingen een groter bestands-formaat hebben dan bijvoorbeeld tekst. Wanneer je lazyloading op je website hebt geïnstalleerd, krijg je misschien ook nog eens een kleine SEO boost. Zoekmachines houden anno 2020 nogal van snelheid.

Conclusie over WPRocket

Als je op zoek bent naar een WordPress plugin die de snelheid van je website aanzienlijk omhoog krikt. Dan is WP Rocket de Beste keuze die je kunt maken. De plugin is makkelijk te configureren en vriendelijk in gebruik te nemen. Daarnaast krijg je een uitstekende documentatie, mocht je ergens tegenaan lopen. Daarnaast is WPRocket enorm uitgebreid en kun je kiezen uit talloze opties die je kunt testen om de snelheid van je website te verbeteren. WP-Rocket scoort aanzienlijk beter dan andere caching plugins. Dit komt door het geweldige resultaat en daarnaast zijn vergelijkbare caching plugins niet zo goed gedocumenteerd zoals WPRocket.

  • ​Gebruiksvriendelijk Dashboard.
  • ​Eenvoudig te configureren.
  • Enorm veel functies in tegenstelling tot de concurrentie.

menucross-circle